SLO/ENG

Društvo slovensko-finskega prijateljstva

Slovenia-seura na Finskem deluje že več kot deset let ter ima preko sto dvajset članov. Društvo organizira različne aktivnosti za svoje člane, za promocijo Slovenije na Finskem ter za krepitev prijateljstva med Finci in Slovenci. Številne dosedanje aktivnosti društva, ki so prispevale h krepitvi prijateljskih odnosov med Slovenci in Finci, so bile usmerjene predvsem v turistično promocijo Slovenije ter v promocijo slovenske kulture in pisane besede na Finskem. Častni predsednik društva Kari Klemelä, ki je v finščino prevedel številne slovenske avtorje, je leta 2009 pripravil tudi prvi finski prevod Prešernove Zdravljice.

Društvo Slovenia-seura je že večkrat sodelovalo na sejmu turizma in potovanj MATKA Nordic Travel Fair.  Prav tako je organiziralo številna predavanja in predstavitve Slovenije, denimo na Ljudski univerzi v Helsinkih (Suomenkielinen työväenopisto). Članom društva je na voljo tečaj slovenskega jezika, priljubljena pa postajajo tudi tematska potovanja v Slovenijio.

Dejavnosti za slovenske otroke na Finskem potekajo tudi v okviru Združenja staršev slovenskih otrok.

Več o združenju si lahko preberete tukaj >


Program v letu 2013

Januar

Na sejmu turizma MATKA 2013  v Helsinkih od 17.- 20.1. 2013 predstavljamo Slovenijo ter delovanje našega društva. Najdete nas na oddelku 7ey2.

Ferbruar

9. februarja imamo srečanje v počastitev slovenskega kulturnega praznika.  Poleg kulturnega programa bo potekala tudi pogostitev z naslovom Slovenska hrana in vina.

Marec

Redni spomladanski sestanek društva in po njem predstavitev Voice Dialogue (www.voicedialogue.fi). Predstavitev vodita inštruktorja Voice Dialogue Jukka Laitakari in Tetra Frey-Laitakari.

April

Pripravili bomo večer z naslovom Raznolike možnosti preživljanja počitnic v Sloveniji. Slovenija ponuja številna igrišča za golf, mnogo je toplic, narava v Sloveniji je idealna za pohodništvo, prav tako so na voljo številne kulturne prireditve.

Maj

V načrtu imamo skupni izlet v enega izmed  naravnih parkov južne Finske.

Izide društveno glasilo (urednica lista je Helena Päätalo).

Junij

Počastili bomo dan državnosti Republike Slovenije.

August

Ob koncu meseca imamo gobarski izlet  v gozdove v okolici Lahnajärvija.

September

V septembru organiziramo že drugo vinsko potovanje v Slovenijo; tokrat bomo spoznavali okolico Maribora in Celja. Preizkušali bomo dobra vina, obiskali različne vinarje, si ogledali vinske kleti ter pridelavo vina, ne bomo pa pozabili obiskati tudi katerih izmed številnih toplic v regiji.

4.- 22.9. poteka v Sloveniji evropsko prvenstvo v košarki FIBA EuroBasket 2013 . Zaradi velikega zanimanja bomo organizirali informativni dogodek za finske košarkarske navdušence, ki bodo potovali na prvenstvo.

Oktober

Redni jesenski sestanek društva, po katerem bodo na Finskem živeči Slovenci pripovedovali o svojih izkušnjah življenja na Finskem, o kulturnih razlikah, pa tudi o podobnostih med državama.

4.- 6.10.2013 knjižni sejem v mestu Turku (Turku International Book Fair/Turun Kansainväliset Kirjamessut)

November

Izide društveno glasilo.

Božično-novoletno srečanje.