O društvu Slovenia-seura

Društvo slovensko-finskega prijateljstva

Društvo Finsko slovenskega prijateljstva Slovenia-Seura je leta 2014 praznovalo 15.obletnico obstoja. Društvo je l. 1999 ustanovil finski prevajalec in publicist gospod Kari Klemela.

Slovenci so razmišljali o ustanovitvi svojega društva že takoj po osamosvojitvi Slovenije. L. 1992 so se sestali na pobudo Milana Smoleja, Dušana Jovanoviča in Ivana Cankarja. Ivan Cankar je postal prvi presednik, vendar društvo ni bilo nikoli uradno registrirano. To je storil šele gospod Kari Klemela.

 Sprva je bilo članov le peščica, danes jih je skoraj 200. Na finskem živečih slovencev je manj kot 100, zato je 200 kar lepo število. Člani so predvsem nad Slovenijo navdušeni Finci, Slovenci, ki živijo na Finskem, Finci, ki živijo v Sloveniji in prijatelji Slovenije iz Estonije. Predsednica je gospa Sirpa Spoljaric.

Društvo organizira različne aktivnosti za svoje člane in za promocijo Slovenije na Finskem.  Številne dosedanje aktivnosti društva so prispevale h krepitvi prijateljskih odnosov med Slovenci in Finci. Usmerjene so bile v promocijo slovenske kulture in pisane besede. Kari Klemela, ki je prevedel številne slovenske avtorje v finščino, je leta 2009 tudi pripravil prvi prevod slovenske himne Zdravljice v finščino.

Društvo Slovenia-Seura vsako leto nastopa na največjem Skandinavskem sejmu turizma in potovanj MATKA v Helsinkih. Prav tako se predstavlja na sejmu knjig v Turkuju.

Poleg tega organizira predavanja in predstavitve Slovenije, kuharske tačaje slovenske kuhinje ter bralne urice z poudarkom na slovenski literaturi.

Posebno priljubljeni  so vsakoletni  jesenski kulinarični in vinski  izleti v Slovenijio in bližnje države.

2x letno izide tudi društveno glasilo v elektronski obliki.

Dejavnosti za slovenske otroke na Finskem potekajo tudi v okviru Združenja staršev slovenskih otrok.

Več o združenju si lahko preberete tukaj >


Program v letu 2018

Januar

Sodelovanje s svojo stojnico na največjem Skandinavskem sejmu turizma  Matka ( Helsinki, 19.-21.1.2018, 7ay26)

Ferbruar

 • Tečaj Slovenskega jezika.  20 ur, začetek 6.2.2018,  Rikhardinkadun kirjasto, Helsinki. Vodja tečaja Karmen Žagar.
 • Praznovanje Prešernovega praznika, sob. 9.2. 2018 z obiskom Kansalliskirjasto v Helsinkih. Predhodna prijava: sirpa.spolajric(a)elisanet.fi

 Marec

 • 3.3. kuharski tečaj Slovenskih jedi. Tečaj bo potekal v prostorih Marttojen keittiöllä v Helsinkih. Predhodna prijava: sirpa.spolajric(a)elisanet.fi, do 20.2.2018
 • 17.3  redni spomladanski sestanek društva ob 14.00.  Tiedekeskus Heureka, Vantaa. Po sestanku ogled muzeja in pogostitev s kavo.

April

 • 21.4. turistična predstavitev Slovenije v knjižnici Rikhardinkadun kirjasto ob 12-16.

Maj

 • Že tradicionalno sodelovanje na poulični prireditvi Ravintolapäivä
 • Izide društveno glasilo. Glasilo je v digitalni obliki na spletu.

Junij

 • 16.6 počastili bomo dan državnosti Republike Slovenije z  izletom in piknikom na Vuosari (dan Državnosti je 25.6)

Junlij

 • Poletno srečanje v Kruusila, Salo. Izlet v naravo,  nabiranje borovnic,  sauna in pogostitev. Podrobnrjše informacije kasenje.

August

 • Kulturni večer (koncert ali obisk gledališča v Tamperah).

September

 • 8.-15.9  že tradicionalno vinsko in kulinarično potovanje v Slovenijo in Hrvaško. Potovanje je usmerjeno na jug Slovenije in na otok Krk ( Hrvaška, ki je znano po odlišnih vinih).

Oktober

 • Redni jesenski sestanek društva.

November

 • Izide društveno glasilo v digitalni obliki
 • Na Martinovo kuharski tečaj slovenskih jedi

December

 • Božično-novoletno srečanje skupaj s s Finsko-Hrvaškin društvom prijateljstva

Poleg tega:

 • nadaljujemo s priljubljenimi bralnimi uricami. Na srečanjih beremo in se pogovarjamo o knjigah slovenskih in drugih pisateljev. Pridružite se nam:
  Helena Leinonen,  helleino(a)welho.com
 • enkrat mesečno po elektronski pošti člane obvestimo o aktualnih prireditvah društva, kot tudi o dogodkih in zanimivosti v Sloveniji. Na prireditve društva ste vabljeni vsi.
 • 2x letno pripravimo glasilo društva, ki je v digitalni obliki na spletni strani društva. Vsebino pripravijo člani.

 

1 thought on “O društvu Slovenia-seura

 1. Monika kern

  Pozdravljeni, upam, do Bo moje sporocilo prislo v prave rohke. Sen novinarka is slovenije, sicer se vedno studentka Na drugi stopnji v Ljubljani. Trenutno Selma Na posestvu v hämeelinni. Pisem za revijo vzajemna, ki je primarno namenjena upokojencem. Zelo bi bila zainteresirana za intervju S starejsim slovencem ali Slovenia, ki sivistää Na finskem. Casovno sem prilagodljiva, potreben je zgolj interes. Vse ostako se lahko zmenimo kasneje. Zelo bi bila Vesala vasega odgovora. Dobite me Na kontaktni mail monikern@gmail.com

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *