Terveisiä Sloveniasta

Hannu Ojaniemi slovenialaisessa Motosi-lehdessä

Slovenialaisessa Motosi-lehdessä, joka on tarkoitettu erikoisesti motoristeille, ilmestyi viime kesänä artikkeli Slovenia-seuran jäsenestä Hannu Ojaniemestä. Toimittaja Lara Lenart, joka itsekin on moottoripyöräilijä, tuli keskustelemaan Hannun kanssa hänen slovenialaiseen kotiinsa; Hannun koti sijaitsee Slovenian luoteiskolkassa, Planina pod Golico -kylässä Jesenice-kaupungin yläpuolella. Tämä kylä on ensisijaisesti tunnettu valkoisista narsisseista, jotka kukkivat siellä vihreällä vuoristolaidunmaalla noin kahden viikon ajan, yleensä toukokuun alussa, mutta joskus  jo huhtikuun lopulla; myös lehden toimittaja heti ihastui niihin.

Narsissien keskellä sijaitsee myös Hannun ja hänen vaimonsa Ritan koti eli toimittajan mukaan aika pieni mutta todella kiva alppimökki. Asuinpaikalta on erittäin kaunis näkymä Triglaville, ja mökin edessä on Suomen lippu. Slovenialaista toimittajaa kiinnosti kovasti tarina Gorenjskassa asuvasta stadin kundista, jonka nuoruusaikaan kuului voimakkaasti Suomen salot ja Lappi. Elämänkumppani Rita löytyi myös Lapista v. 1967, etelän tyttö naapurista Katajanokalta. Miksi mies muutti Suomesta pieneen slovenialaiseen kylään? Hannu kertoo, että hän ihastui Sloveniaan sattumalta, kun hän oli ystävänsä kanssa purjehtimassa Splitistä Izolaan toukokuussa 2009. Kesällä he sitten lähtivät yhdessä Ritan kanssa moottoripyörällä katsastamaan kaunista Sloveniaa. Pariskunta myi talonsa Suomessa. Alussa he asuivat Gorje-kylässä ja sen jälkeen tie vei heidät Planina pod Golico-kylään, jossa he ovat olleet onnellisia jo kaksi vuotta. Vaikka toimittaja tuli keskustelemaan Hannun moottoripyöräilyn harrastuksesta, ja talon edessä jo odotti iso valkoinen moottoripyörä, hän heti huomasi myös suomalaisen ”saunan”, perinteisen kodan mökin pihalla ja ison šamaanirummun. Koska šamaanit eivät ole slovenialaisille tuttuja, toimittaja kysyy paljon šamaanin tehtävistä; Hannu vastaa, että kota on katettu suomalaisella hirven nahalla ja rumpu oli lahja hänen suomalaiselta, shamaanikulttuurin tuntevalta ystävältään. Kun toimittaja ja Hannu keskustelevat moottoripyöräilystä, suomalainen motoristi mainitsee, että slovenialaiset ovat hänen mielestään riskinottavia ja aika huonoja kuskeja. Silti Hannulla itsellään on slovenialaisia vastuullisia moottoripyöräystäviä. Hannulla on myös suomalaisia motoristiystäviä, jotka aina palaavat Slovenian kauniille alppiteille.

Artikkelin perusteella voidaan siis sanoa, että Hannu Ojaniemi on todella mielenkiintoinen mies, joka on tuonut Sloveniaan myös suomalaisia perinteitä; hänen kauttaan ainakin Motosi-lehden lukijat tutustuivat sekä Suomeen että ”šamaaneihin”. Sen lisäksi artikkeli myös korostaa Gorenjskan kauneutta, joka oli niin voimakas, että vei suomalaiset asumaan Sloveniaan.

Hannu Ojaniemi Motosi-lehdessä

Opiskelijat ovat saapuneet Ljubljanaan

Slovenia on yksi Euroopan pienimmistä maista. Maassa asuu vaivaiset kaksi miljoonaa ihmistä, mutta pelkästään Ljubljanan yliopistoon hakee reilusti yli 1000 vaihto-opiskelijaa vuodessa. Suomalaisia vaihto-opiskelijoita heistä on tänä lukuvuonna kymmenkunta. Jonkin maassa siis täytyy kiehtoa.

Me opiskelijat saavuimme Suomen tammikuun viimasta Ljubljanan aurinkoiseen katukuvaan. Täällä terassit olivat jo täynnä ja jopa ensimmäiset voikukat kukkivat. Mutta ei Sloveniassakaan aurinko paista joka päivä. Takatalven ja arjen iskiessä pakenimme kaupungin kuppiloihin juomaan kuumaa viiniä ja kaakaota.

Lukuvuosi käynnistyi slovenian kielen alkeiden opiskelulla. Kielikurssi ei ole ollut pelkkää kuivaa kielioppia, ohjemaan kuulunut myös mm. slovenialaisten viinien maisteluilta ja taidenäyttely.

Slovenialainen ruokakulttuuri on tulllut tutuksi, sillä paikallinen opiskelijaruokailu toimii ainutlaatuisella tavalla. Opiskelijaruokailu Ljubljanassa on mahdollista kännykkäkuittauksella miltei missä tahansa kaupungin ravintossa, ruokailijan vaatimustasosta riippuen 1-4 eurolla.

Helmikuun alussa opiskelija-arjen keskeytti kansallisrunoilija France Prešerenin kunniaksi vietetty vapaapäivä. Kyseisenä päivänä vaelsimme paikallisten vanavedessä kaupungin museoissa, jotka olivat kulttuuripäivän kunnniaksi ilmaisia.

Jatkuupa pakkassää tai ei, me viihdymme täällä idän ja lännen välissä. Vaikka pakkanen voi olla yhtä hyytävä kuin koti-Suomessa, edulliset hinnat, ystävälliset ihmiset ja vuoristomaisemat saavat hymyn kasvoille.

Se vidimo!

Jenni Soljasalo & Sanna Raita-aho

Kirjoittajat ovat vaihto-opiskelijoina Ljubljanan yliopistossa keväällä 2012. Jenni opiskelee kauppatieteiden ja Sanna yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa.