Matkailu Sloveniassa

OHJEITA SLOVENIASSA AUTOLLA LIIKKUVILLE

Sloveniassa huoltoasemia on moottoriteiden varsilla n. 30 km välein ja ne ovat auki 24 h vuorokaudessa. AMZS on Slovenian auto- ja motoristiyhdistys, joka auttaa esim. vikatilanteissa, soita numeroon 1987.

Auton vuokrausta hoitavat tutut ketjut, kuten Avis, Herz, Sixt, Europcar ym. Vuokraajat löytyvät Google-haulla Rent a car Slovenia. Vuokraajan on oltava vähintään 21-vuotias, jolla on ollut ajokortti vähintään 2 vuoden ajan.  Tarkista autoa vastaan ottaessasi, että voimassa oleva tiemaksutarra eli vignetti on liimattuna autosi tuulilasiin.

Ajovalojen käyttö on pakollista myös päivällä, kuten Suomessa.

Kuljettajalla saa olla korkeintaan 0,5 promillea alkoholia veressä  ja kuljettajia puhallutetaan nykyisin tiheään.

Pakollinen vignetti

Tietullimaksujen sijaan kaikkiin alle 3,5 tonnin painoisiin moottoriajoneuvoihin on ostettava aikaan sidottu tarra, josta käytetään nimitystä vignetti.  Vignetti on pakollinen moottoriteillä ja muillakin tieoperaattorien ylläpitämillä teillä ajettaessa ja sen puuttumisesta seuraa tuntuva sakko. Vignettejä voi ostaa jo naapurimaiden bensa-asemilta rajaa lähestyttäessä. Saatavilla on 7 päivän, kuukauden tai vuoden voimassa olevia vignettejä. Seuraavasta  linkistä löytyvät tarkemmat tiedot vigneteistä sekä  vuoden 2017 hinnat eri kokoisille ajoneuvoille: https://www.tolltickets.com/country/slovenia/vignette.aspx?lang=en-GB

Katso myös DARSin hyödyllinen sivusto https://www.dars.si/ mistä löytyvät mm. ohjeet korvausten hakuun vignettiin liittyvissä ongelmissa.

Itävallasta saavuttaessa peritään rajalla ennen Karavanken-tunneliin ajoa tietulli, joka oikeuttaa ajamaan Hrusican huoltamolle saakka (muutama kilometri tunnelista eteenpäin). Hrusicasta voi myös ostaa vignetin.

Muistatahan, että Itävallassa on oma, myös pakollinen vignettinsä, jota saa naapurimaista bensa-asemilta ja Saksasta saavuttaessa raja-asemalta ennen Salzburgia.

Linja-autot, matkailuautot, rekat ym. yli 3,5 tonnia painavat ajoneuvot: Tietullin voi maksaa erikseen luottokortilla tai käteisellä jokaisella tietulliasemalla tai ennakkoon DARS-kortilla. Sloveniassa on tietulliasema aina moottoriteiden alkupäässä ja moottoritieltä poistuttaessa eikä niitä voi ohittaa huomaamatta. Alle 3,5 tonniset ajoneuvot voivat  vignetillä ajaa porttien  läpi pysähtymättä.

 

Perhokalastus Sloveniassa

Sloveniassa on useita perhokalastajien suosimia jokia. Perhokalastuksesta löytyy lisätietoa seuraavilta sivustoilta:
http://www.faunabled.com/ ja http://www.nimetonkalakerho.com/


Katso vinkkejä Sloveniasta ( golf, opiskelu Sloveniassa, Slovenian viinit…) myös  tästä >


Opaspalveluita Ljubljanassa

Opas Netta Norro on asunut Sloveniassa vuodesta 2006. Hän on toiselta ammatiltaan kansainvälinen projektipäällikkö kulttuurialalla sekä tekee töitä myös kirja- ja lehtitoimittajana. Netta on kirjoittanut mm. Slovenian ruoka- ja viinikulttuurista, lisäksi hän on toiminut mainoselokuvatuottajana Slovenian kuvankauniissa luontokohteissa. Maisemien lisäksi Netalta voikin siis kysellä mitä vain slovenialaisesta ruuasta ja viinistä sekä siitä minkälaista on elää ihan tavallista arkea Ljubljanassa.
Yhteystiedot: puh.  +386 30 386 727 ja email. netta.norro(at)gmail.com

Ljubljanaa laidasta laitaan

Viime kesänä halusimme nähdä, minkälaista Ljubljanassa on vanhan kaupungin ja keskustan ulkopuolella. Hankimme turisti-infosta julkisen liikenteen reittikartan ja matkakortin, johon ladattiin maksettuja matkoja riittävä määrä.

Sitten arvoimme kartalta kohteen, jonne matkasimme bussilla. Kävelimme siellä ympäriinsä ja lähdimme toisen reitin bussilla kaupungin toiseen laitaan. Tätä jatkui, kunnes matkat oli käytetty tai väsymys yllätti.

Näillä reissuilla päädyimme myös paikallisten suosimaan piknik-paikkaan, joka on lammen rannalla, Tivolin luoteispuolella. Lammen rannalta löytyy myös kahvila. Paikka löytyy kartalta mm. täältä http://www.wanderfly.com/#!travel/slovenia/ljubljana/koseski-bajer.Yleistietoja maasta


Kulttuurilinkkejä Sloveniasta

  •  Mansarda, slovenialaisen ja muun eteläslaavilaisen kirjallisuuden kustantamo Suomessa
  •  Suomennettua slovenialaista ja muuta ex-jugoslavialaista kirjallisuutta, käännösluettelo suomeksi ja sloveeniksi (laatinut Kari Klemelä)
  • Ljubljanan Suomi-koulu – Ville Stambej
  • Tulkkaus- ja käännöspalvelua. Oikeuskääntäjä Matej Goršić kääntää suomesta sloveeniin, sloveenista suomeen ja virosta sloveeniin.: Lisätietoja: email. matti_7[at]suomi24.fi
  • Kääntäjä ja tulkki Maria Vesna Autio kääntää sloveenista suomeen, tarkemmat tiedot www.adrian.fi tai tel. 050 3262184.


Lentoja Sloveniaan


Liikenneyhteydet Sloveniassa


VALMISMATKOJA SUOMESTA SLOVENIAAN

  • Matkamieli järjestää patikointimatkan Sloveniaan syksyllä 2012. Lisätietoja info[at]matkamieli.fi, puh. 09-58400420.
  • Trio Travels järjestää kesällä 2012 useita matkoja matkan Sloveniaan, lisätietoja puh. 0207568614.
  • Myös Matkaseniorit tarjoavat matkoja Sloveniaan. Matka kestää viisi päivää, ja sen aikana on mahdollisuus tutustua Ljubljanaan, Blediin, Postojnan tippukiviluolaan ja Lipicaan.
  • Ok-matkat tarjoaa opastettuja matkoja  Sloveniaan, mm. kaupunkilomia Ljubljanaan.
  • Muita isompia matkanjärjestäjiä Sloveniaan ovat Ykkösmatkat, Kaleva Travel ja Suomen matkatoimisto.

OMATOIMILOMAT

Omatoimisen matkan järjestäminen Sloveniaan onnistuu helpolla. Helpoimmin se onnistuu kevään ja syksyn välisenä aikana, jolloin Helsingistä pääsee suoraan Ljubljanaan Finnairin lennoilla. Esimerkiksi vuonna 2013 lennot alkavat 1.4. ja päättyvät 26.10. Lentoja Ljubljanaan on 3-4 päivällä viikossa ja matkan kesto on alle 3 tuntia.

Sloveniaan ovat lyhyet etäisyydet myös muualta, esimerkiksi Wienistä, jonne lennetään suoraan Suomesta pitkin vuotta. Kesäisin on muitakin mahdollisuuksia koska Finnair ja Norwegian yhdistävät Helsingin ja Venetsian ja SAS puolestaan Helsingin ja Pulan.

Helpoin tapa liikkua Sloveniassa on vuokrata auto. Koska maa on pienikokoinen,välimatkat ovat lyhyet ja jo viikon kestävän loman aikana pääsee näkemään yllättävän paljon.

Matkailualueista suosituimmat ovat kesäisin pääkaupunki Ljubljana, Alppiseutu, ja Istrian rannikko. Myös itäisen Slovenian viiniviljelyalueet ovat saaneet laatutietoisia ystäviä. Slovenia on vähintään yhtä kiinnostava talvisin, jolloin lumi peittää vuorten huiput ja laskettelukausi alkaa. Sloveniassa voi hiihtää ja lasketella melkein missä vain koska maa on täynnä kukkuloita, mäkiä, vuoria, laaksoja ja kaikkea siitä sen välistä. Sekä tunnelmallisia alppimajoja, tietenkin.

Slovenia on tunnettu myös luonnonterveyskylpylöistään. Niitä on näin pienessä maassa suhteellisen runsaasti, jopa 15. Paras niissä on veden miellyttävä
lämpötila, joka on tavallisesti 27- 35C välillä. Voi olla toki enemmänkin. Slovenia-seuran jäsenet saavat 10 % alennuksen majoituksesta kaikissa Sava-ketjun ja Terme Krkan omistamissa hotelleissa, joita on ympäri Sloveniaa.

Jos on Sloveniaan lähdössä useampi henkilö, esimerkiksi perhe, voi taloudellisesta syystä harkita automatkaa. Kallein reitti on Saksan kautta, vähän edullisempi on Ruotsin kautta ja halvimmalla pääsee, jos menee Via Baltica-reittiä. Samalla pääsee näkemään reitin varrella olevia kaupunkeja.

Hotelleiden lisäksi Sloveniassa on runsaasti tarjolla myös laadukkaita loma-asuntoja, esimerkiksi lomahuoneistoja. Slovenian matkailutarjontaan kuuluu myös pitkälle kehittynyt ja tunnelmallinen maatilamatkailu.

Lisätietoja omatoimimatkailusta Adrianin sivuilla: www.adrian.fi


Vielä pari vinkkiä:

Leirintäalueet

Leirintäalueet ovat yleensä hyvin varusteltuja ja soveltuvat sekä matkailuautoille, perävaunuille että telttailijoille. Slovenian leirintäalueiden tiedot löytyvät täältä:  https://en.camping.info/slovenia/campsites

Patikointimatkoja Sloveniassa

Länsi-Sloveniassa, Most na Sočissa sijaitseva Hotel Lucija on erikoistunut patikointimatkojen järjestämiseen, ja kaikki luontoa rakastavat kävijät ovat tervetulleita. Lisätietoja nettisivuilta sekä Vasja Urhilta os. vasja.ur[at]vuvu.info.

You Travel-matkatoimiston uutuusmatka on patikointiretki Sloveniassa 28.7.-4.8.2018 Triglavin kansallispuiston huikeissa maisemissa. Upean majalta majalle vaelluksen kruunaa nousu maan korkeimmalle huipulle, linkki https://www.youtravel.fi/products/vaellus-30/

Metsästysmatkat Sloveniassa

Helsingissä asuva Slovenia-seuran jäsen Misel Pirner tarjoaa omaa asiatuntemustaan Slovenian metsästysmatkailun tiimoilta.

Yksilöllistä matkasuunnittelua Sloveniaan

Yyksilöllisesti räätälöityä matkasuunnittelua Slovenian matkoille. www.adrian.fi

Koskenlaskua (rafting) sekä rotko- ja luolaseikkailuja (canyoning, caving) Sloveniassa

altersport_podnart

Koskenlaskua (rafting) sekä rotko- ja luolaseikkailuja (canyoning, caving) vuolaiden Alppi-jokien koskissa ja kanjoneissa. Retket sopivat kaikenikäisille ilman aiempaa kokemusta. Varusteet kuuluvat retken hintaan:
www.alter-sport.si

 


Myös näillä matkanjärjestäjillä saattaa olla Slovenian-matkoja:

HOTELLEJA

Hakuja: Agoda – hotelleja Sloveniassa

SEURAN JÄSENTEN SUOSITTELEMIA KOHTEITA JA MAJOITUSPAIKKOJA

Triglavin kansallispuisto

Triglavin kansallispuisto sijaitsee Alppien eteläreunalla Slovenian luoteiskulmassa Italian ja Itävallan kainalossa. Sekä Bled- että Bohinj-järvet sijaitsevat puiston alueella. Kauniiden vuori- ja järvimaisemien lisäksi alue on upeaa patikointiseutua. Reitit on merkitty huolella ja niitä kunnostetaan jatkuvasti. Turistitoimistoista saa ostaa hyviä reittikarttoja. Esimerkiksi Bohinj-järven ympäristössä voi tehdä muutaman tunnin patikkamatkoja Vojen kanjonille, Vogarille tai köysihissillä ylös Vogelille ja sieltä edelleen Sijalle. Myös järven ympäri kulkeva kävelyreitti on suosittu. Bledille ja Bohinjille pääsee mainiosti linja-autolla ja majoituksen saa hankittua paikanpäältä turistitoimiston kautta.

Muita Alppiseudun suositeltavia ulkoilu- ja majoittumiskohteita ovat Kanjska Goran hiihtokeskus ja Bovec.

Bela Krajina

– Apartma Martin, Drašiči, Bela Krajina. Pieni talo kukkulan rinteessä viiniviljelysten keskellä rauhallisessa paikassa noin 30 kilometriä Novo mestosta kaakkoon. Sijaitsee 6–7 km päässä Kroatian rajasta, mutta lähin raja-asema on tarkoitettu ainoastaan paikallisille asukkaille. 1–3 yötä 50 euroa yö, 4 ja useampi 40 euroa yö (maaliskuu 2008).
Alakerrassa on isännän viinikellari, mutta muuten koko talo ja puutarha ovat vieraiden käytössä. Yläkerrassa on noin 50 m2 suuruinen huoneisto, jossa hyvin varustettu keittiö ja sen yhtey-dessä olohuone, kaksi pientä makuuhuonetta (tilavat vuoteet, toisessa kerrossänky), suihku ja WC. Kuistilta avautuu upea näkymä Metlikaan ja Kroatian puolelle. Varsinkin iltaisin hyvin viehättävä istuskella. Talon edessä autopaikka.
Yhteystiedot: Martin Brodarič, Drašiči 101, SI-8330 Metlika, Bela Krajina. +386 41 808 044
Verkkosivu: www.k2m.si/martin/index.htm tai www.slovenia.info/en/apartma/Apartmaji-Martin-Brodarič.htm?apartma=23415&lng=2

Bled

– Bajtica Guesthouse, Bled. Bajtica on vanha 1905 rakennettu puutalo Bledin keskustan tuntumassa rauhallisella puutarha-alueella. Päärakennuksen yläkerrassa ovat makuuhuoneet, joiden yhteydessä on parveke ja kylpyhuone. Kahden hengen huone maksaa 50 euroa yö (maaliskuu 2008). Rehevässä puutarhassa on tilava kaksikerroksinen rakennus, jonka alakerrassa on hyvin varustettu keittiö, olohuone ja kylpy-huone, wc ja pyykinpesukone, yläkerrassa kaksi makuuhuonetta sekä kylpyhuone ja wc.
Keskustan palvelut lähellä. Ana Marija puhuu englantia, tuntee Bledin alueen kulttuurin ja on perehtynyt varsinkin alueen ekologiaan.
Yhteystiedot: Ana Marija Kovač, Črtomirova ulica 4, SI-4260 Bled.
Verkkosivu: www.bajtica-guesthouse.com,  bajtica(at)gmail.com

Mariborin seutu

– Pri Kapeli, Vitomarci. Pri Kapeli l. Kappelin luona sijaitsee Drbetincin kylässä, ja sieltä avautuvat upeat maisemat  lähistön kukkuloille ja laaksoon, jopa Ptujhin ja Gornja Radgona saakka 15 km päähän. Maatila on melkein Mariborin, Ptujn ja Murska Sobotan muodostaman kolmion keskellä, ja sieltä on helppo tutustua näihin kaupunkeihin. Oma auto välttämätön, mutta linja-autokin kulkee ohi. Justina Veršič ja hänen perheensä ottavat vieraat ystävällisesti vastaan. Erinomaista kotiruokaa ja viiniä tarjolla, ruokailu alakerran isossa tupakeittiössä. Yöpyminen ja aamiainen 20 euroa, puolihoito 25 euroa (maaliskuu 2008).
Yhteystiedot: Mojca Druzovič, Drbetinci 26, 2255 Vitomarci.  GSM +386 31 728 941, sähköposti: prikapeli(at)siol.net
Verkkosivu: www.ptuj-tourism.si/namestitve/kmetija_prikapeli.php?lang=en

Karsti– Štanjel (tiedot antanut H. Hyvärinen)

Štanjel on pieni keskiaikainen, rekennussuojeltu kylä Triesten lahdelta nousevalla Karstiylängöllä Italian rajan tuntumassa. Karstin (slov. Kras) tunnusmerkkejä ovat pršut, Teran ja burja. Pršut on ilmakuivattu kinkku, Teran punaviini ja burja on tuuli, joskus hurjapäinenkin. Hyvää pršutia löydät kyläkaupasta, Terania voit maistaa ja ostaa vaikkapa Hočevarin perheen viinikellarista (talo nro 39). Burja on kesäaikaan lempeä ja virkistävä. Lisäksi Štanjelissa voit postittaa kortteja, nostaa automaatista rahaa, käydä pikkuisessa talomuseossa, taidenäyttelyssä, syödä hyvin linnan ravintolassa ja virkistyä tohtori Ferrarin rakennuttamassa puistossa. Tai voit patikoida ympäröiville kukkuloille. Štanjel on kaukana kiireestä, ikivanha ja kotoisen vaatimaton. Ehkä juuri siinä on sen charmi.Bussilla tai junalla pääset Nova Goricaan (25km) ja edelleen pohjoiseen, Sežanan (15 km) kautta rannikolle Koperiin (50 km) ja Piraniin (65 km), Ljubljanaan (90 km) ja Triesteen (20 km). Kesäviikonloppuisin pääset rantabussilla Sistianan (20 km) uimarannalle Triesten lahdelle. Oma tai vuokrattu auto (Trieste, Koper, Ljubljana, Nova Gorica) tekee joustavaksi tutustumisen naapurikyliin ja kauniisti kumpuilevaan ylänkömaisemaan.

Apartmaji Stanarjevi

Kylän yläkujalla kaksi viehättävää apartamentoa (2 henk. ja 5 henk). Molemmissa keittiö, suihku, pihaterassi, tv ja nettiyhteys. Viihtyisää ja mukavaa. Ystävällinen gospa Vesna puhuu englantia ja kokkaa sopimuksen mukaan herkullista paikallista ruokaa. Apartementoissa on myös tietoa kesän kulttuuriapahtumista ja alueen erilaisista tutustumiskohteista. www-sivulla paljon kuvia, hintatiedot ja ajo-ohje.

www.stanarjevi.com
info@stanarjevi.com
Tel: +386 5 7691007 tai +386 31 389621
Štanjel 29, 6222 Štanjel

Pliskovica Youth Hostel

Euroopan viehättävin hostel! Keskiaikaiseen pihapiiriin peruskorjattu kokonaisuus viehättävässä pihapiirissä Pliskovican kylässä, 5 km Štanjelista (lue yllä). Jos olet liikkeellä isommalla porukalla, Pliskovica on loistava majoitusratkaisu. Siistiä ja viihtyisää yhteismajoitusta, lisäksi pari pienempää huonetta, polkupyörän vuokraus, nettiyhteydet, keittiö ja suihkut. Henkilökunta on kielitaitoista väkeä, opiskelijoita ja paikallisia nuoria. Kesällä pihapiirissä konsertteja, teatteria ja muuta ohjelmaa. Kuvia ja lisätietoa nettisivulla.

www.hostelkras.com
info@hostelkras.com
Mladinski hotel Pliskovica, Pliskovica 11, 6221 Dutovlje

Rannikko – Izola (Kari ja Marja Klemelä)

– Apartmaji Penko, edullinen ja viihtyisä majapaikka Izolan vanhankaupungin vieressä. Suosittelemme erityisesti lapsiperheille. Hyvin varustettu keittiö, kylpyhuone pesukoneineen, hintaan sisältyvät tv ja langaton nettiyhteys, kaunis veranta viiniköynnösten alla, ranta lähellä, erittäin ystävällinen isäntäväki. Izola on kaunis vanha kaupunki ja hyvä tukikohta, josta voi tehdä retkiä Piraniin, Kroatian Istriaan, Koperiin, Hrastovljeen (kirkon kuuluisat Kuolemantanssi-freskot), Triesteen, Karstille, Skočjanin ja Postojnan tippukiviluoliin ym.

Ravnjak -matkailumaatila, Slovenj Gradec

Slovenj Gradecin lähellä sijaitsevaa tilaa emännöi avulias ja ystävällinen nuori rouva Breda Gnamuš perheineen. Se sijaitsee noin 800 metrin korkeudessa muutaman kilometrin päässä päätiestä rauhallisessa ympäristössä keskellä kaunista luontoa. Maatila on hyvin hoidettu, huoneet tilavia ja viihtyisiä. Tilalla on lampaita, kanoja, minisikoja, kaneja ja kalalammikko.

Katso lisää>