Hyvä tietää

Lue Henrik Harjulan mielenkiintoinen artikkeli: Slovenian metsat

Perhokalastus Sloveniassa

Sloveniassa on useita perhokalastajien suosimia jokia. Perhokalastuksesta löytyy lisätietoa seuraavilta sivustoilta:
http://www.faunabled.com/ ja http://www.nimetonkalakerho.com/

Asunto Piranissa

Seuramme jäsenellä Anna Kelolla on todella viehättävä kerrostalokaksio aivan Piranin kaupungin sydämessä.  Anna voi vuokrata asuntoa seuran jäsenille silloin kun ei itse tai muut perheenjäsenet sitä käytä.
Saat lisätietoja Annalta tel. 040 5065628 tai email. anna.kelo(at)ooppera.fi.  Piran on kaupunkina mitä kaunein Adrian meren vanha rantakaupunki.

Matevž Lenarčič – Aviator of the year from Slovenia

Matevž Lenarčič, the pilot who flew around the world twice and crossed the North pole in a Pipistrel SW, won the voting for the ”Aviator of the year” award.
Matevž Lenarčič received this award for his amazing achievement: in 2012 he accomplished a flight around the world with a Pipistrel Virus SW 100 light aircraft – the aircraft with a range of 4500 km and ceiling of 10.000 m enabled Matevž to cross the Pacific Ocean, fly over the top of Mt. Everest, cross the equator 6 times, cross all the continents and even land in the Antarctica.
This spring he made with Virus SW an about one month and 17 000 kilometers flight to circumpolar north, over the North Pole , from Europe to Canada, and back over the North Atlantic.
The awards ceremony was held on 18. June in Paris, at the Le Bourget airshow, the biggest airshow in France. (Lähde: Pipistrel, Slovenia)
You can read more about this award here: http://www.flightglobal.com/page/achievement-awards/2013/welcome/

WORLD GREEN FLIGHT – NORTH POLE 2013

Information in English: WORLD GREEN FLIGHT

Slovenialaisen kuvaaja, biologi, lentäjän Matevz Lenarcicin kolmas ”maailmanlento”  pohjoiseen kattoi noin 17 000 kilometriä. Lennon keskinopeus oli 275km/h ja lennon keskikorkeus 3000m.

Alkutaival Ljubljanasta Tromssaan Norjaan sujui nopeasti päiväsaikaan.

Tromsassa oli vastassa  talvinen ja vaihteleva sää, ja hän saattoikin jatkaa vasta viikonvaihteessa Huippuvuorille ja edelleen Longyearbyeniin.

Sulavaa napajäätä

Pohjoisnavan ylitykseen ensimmäisenä ultrakevyellä koneella päästiin vasta Vapun aattona. Siitä matka jatkui mantereelta toiselle eli  kohti  Kanadaa.

Kanadassa tarkoitus oli laskeutua Resolute Bay`hin, mutta talvikeleissä oli turvallista  valita Eureka, virallisesti säähavaintoasema, mutta vastaanotoltaan ystävällinen. Lenarcic kiittää erityisesti kanadalaisia lentäjäkollegoita heidän suuresta avustaan koko matkan aikana.  Sekä New Foundlandin, että Eurekan väki saa erityiskiitokset. Säähavaintoaseman alueella liikkuvat myskihärät, jänikset, sudet ja jääkarhut, mutta eniten lentäjää huoletti ulkona pakkasessa oleva pienkone. Ennen matkaa se piti  saada suojaan ja lämpimään jäätävästä kelistä ja  tarkistaa  laitteistot ja toimintakyky jatkolennolle. Matkan oli määrä jatkua kohti Resolute Bay`ta ja edelleen Iqaluitiin.

Lentäessä ykkösasia on turvallisuus, se määrää laskeutumispaikan, eikä kaikilla kentillä ollut koneeseen tarjolla polttoainetta. Jäätävä sää on aina ongelmallinen. Kylmä sää testaa koneen käytettävyyttä. Posti kulkee Resolute Bayhin ja kelkkaa tarvitaan muuten.

Kuvassa olevalla Axel Heibergin saarella on kivettyneitä metsiä. Tutkimusten mukaan  alueella on ollut aikoinaan sademetsiä.

Atlantin yllä jo Eurooppa siintää

Jännittävä oli 23.5. päivä, kun Shannonissa Irlannissa olivat samana päivänä kentällä maailman suurin kuljetuskone AN225 ja ultrakevyt Pipistrelin SW. Senköhän kunniaksi kenttä ei perinyt pikkuiselta koneelta  kenttämaksua lainkaan!

»Extreme flyer and multi world record mircolight aircraft operator Matevž Lenarčič from Slovenia landed tonight. Great contrast between the microlight aircraft & the AN225.«

Kuvat: Matevž Lenarčič

Lisää kuvia ja lennon eri vaiheita GreenLight WorldFlight kotisivulla.

Matkan aikana otetuista mustan hiilen mittauksista (research), ilmenee alustavasti, että arktisella alueella on runsaasti saastekertymiä. Myös nämä tiedot, kuten aikaisemmat mittaustulokset ovat ao.sivuilla  katsottavissa.

Koonnut:  Helena Päätalo